Skip to main contentSkip to page footer
10 tips voor gezonde voeten

10 tips voor gezonde voeten

Een pedicure kan u natuurlijk helpen om uw voeten mooi en gezond te houden, en om klachten te voorkomen of te verminderen. Maar u kunt zelf ook een steentje bijdragen. Ik geef u graag 10 tips voor gezonde voeten of ervoor kunt zorgen dat u op het juiste moment deskundige hulp inschakelt.

  1. Tip 1: voorkom ingegroeide teennagels
    Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening, die zo snel mogelijk moet worden verholpen om verdere klachten te voorkomen. U kunt dit probleem proberen te voorkomen door te zorgen dat u schoenen goed passen (niet te klein zijn) en uw nagels goed te knippen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral niet te kort. De hoeken kunt u als het nodig is iets afronden met een vijl. Probeer uw nagels niet rond te knippen om het ingroeien van teennagels te voorkomen.
     
  2. Tip 2: probeer kloven te voorkomen
    Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. Dat gebeurt vooral vaak aan de hiel, en dan juist als de huid heel droog is. Door zulke plekken wekelijks te vijlen (op een droge huid, 1 richting op) en uw voeten iedere dag in te smeren met goede vochtregulerende crème kunt u kloven proberen voor te zijn. Maar: als er echt een kloof dreigt te ontstaan, laat u dan wel direct behandelen. Dat kan veel pijn voorkomen.
     
  3. Tip 3: Draag goede schoenen
    Eeltranden op de hiel ontstaan vaak door het dragen van te kleine schoenen, met open hiel. Door te kiezen voor goede schoenen, helpt u uw voeten gezond te houden. Onderzoek toont aan dat u uw schoenen het beste in de namiddag kunt kopen. In de loop van de dag kunnen u voeten namelijk een beetje opzwellen. Wanneer u de schoenen past moet u de deze aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, en dikte. Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! Het is nooit verstandig om een maat groter te nemen als de schoen te smal is. Kies schoenen die goed passen bij de vorm van uw voeten.
     
  4. Tip 4: Afkomen van een schimmelinfectie aan de voeten of nagels
    Het is een veelvoorkomend en lastig probleem, zwemmers eczeem. Deze vorm van eczeem is een schimmel die goed gedijt in een vochtige en warme omgeving. Helaas werkt het regelmatig wassen van voeten met zeep vaak averechts. Was daarom uw voeten zonder zeep of met zeep met een zure pH waarde en zorg ervoor dat u uw voeten na het wassen heel goed afdroogt (ook tussen de tenen). Gebruik voor het afdrogen een aparte handdoek en was deze daarna op minimaal 60°. Dit geldt ook voor uw sokken. Andere tips zijn om sokken te dragen die vocht opnemen en schoenen te dragen die ventileren. Als je de schimmel behandeld, wissel dan elke dag van schoenen. Je kunt je schoenen en sokken evt. behandelen met een schimmeldodend middel en je voeten met een schimmeldodende voetcrème.

    Wij hanteren 3 manieren in de salon. Je kunt medicijnen van de huisarts gebruiken, een instaptinctuur of het A-merk onder de anti-schimmelmiddelen TipToe in combinatie met roodlicht-LED therapie PACT.

  5. Tip 5: Het verzorgen van wintertenen
    Heeft u last van wintertenen, dan heeft u rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Wintertenen ontstaan doordat voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Met name bij mensen met een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid komt dit geregeld voor. Het is natuurlijk verstandig om, als u hier last van heeft, blootstelling aan kou zoveel mogelijk te vermijden. Maar ook het gebruiken van hete kruiken of andere warmtebronnen is niet handig. Om wintertenen te voorkomen, kunt u afwisselend koude en warme voetbaden nemen en warme wollen of katoenen sokken. Ook zijn er crèmes verkrijgbaar die de doorbloeding van de huid bevorderen.
     
  6. Tip 6: Het behandelen van zweetvoeten
    Voeten die vies ruiken worden veroorzaak door de afvalstoffen van bacteriën in uw zweet. Om er gemakkelijk vanaf te komen, raad ik u een goede antitransparant crème aan. Maar het helpt ook om regelmatig (minimaal een keer per dag) uw sokken te verwisselen en uw voeten dagelijks goed schoon te maken. Draag, als dat qua klimaat kan, zoveel mogelijk open schoenen en wissel ook per dag uw schoenen af. Leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast. Wij hebben ook een goede spray te koop in de salon tegen zweetvoeten.
     
  7. Tip 7: Kom in actie bij wondjes aan uw voeten
    Er zijn verschillende redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer ontstaat. Wondjes kunnen bijvoorbeeld een medische oorzaak hebben zoals neuropathie of slechte doorbloeding. De huisarts kan u helpen met de juiste medicatie om van een zweer af te komen.
    Herkent u bovenstaande problemen? En wilt u graag gericht advies of een goede behandeling. Neem dan contact met ons op, wij help u graag. Voor nu kunt u gerust Mesitran met honing of Betadine gebruiken met een pleister erop.
     
  8. Tip 8: Laat een likdoorn tijdig behandelen
    Heeft u last van een likdoorn, dan raad ik u aan om snel een afspraak te maken voor een behandeling. Gebruik voor de behandeling dan geen likdoornpleisters, want daardoor wordt de huid week waardoor de likdoorn niet verwijderd kan worden. 
     
  9. Tip 9: Ga met medische klachten aan uw voeten altijd naar een specialist
    Er zijn voeten die vanwege bepaalde aandoeningen of afwijkingen specialistische zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld: schimmelnagelbehandeling, diabetes voetenbehandeling, een op maat gemaakte orthese voor vergroeiingen of drukplekken, nagelbeugeltechnieken om ingroeien van de nagel te voorkomen of vilt/foam op de voet te plakken zodat pijn bij gewrichten, drukplekken en wondjes ontzien worden. Ga met dit soort klachten altijd naar een specialist zoals pedicure of podotherapeut voor de juiste zorg en behandeling.
     
  10. Tip 10: De juiste voetverzorging voor reumapatiënten
    Voetverzorging bij reumapatiënten vereist extra zorg. De voeten zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door gewrichts- en slijmbeursontstekingen en slijtage in de gewrichten. Laat u altijd behandelen door een medisch pedicure, die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Met mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken speciale materialen en hulpmiddelen. Deze zorgen voor drukverlichting bij knobbels (nobilis).
    Hebt u last van reuma, dan kunt u dagelijks voetoefeningen doen om uw gewrichten soepel te houden. Ik adviseer u hier graag verder over.